Flatholmen fyr

En perle ute i havet.

Flatholmen fyr

Familiefyret

Flatholmen er en liten og vakker øy mellom Tananger og den større øya Rott. Flatholmen fikk et eget fyrtårn i 1862. Fyret viste veien inn til Tananger havn. Opprinnelig stod fyret som en del av fyrvokterboligen. Det ble også bygget et uthus, maskinhus og et naust. Fyrvokteren var ansatt for å drive fyret og familien hans måtte hjelpe til. I dag er fyret automatisert og det er ingen fastboende på øya.

Flyfoto av Tananger havn, Flatholmen og Rott.
Tananger havn. Ute i havet kan du se Flatholmen og øya Rott. Foto: Elisabeth Tønnessen.

Jentene på Flatholmen

Flatholmen fyr er mest kjent for en dramatisk hendelse som skjedde januar 1894. Fyrvokteren hadde fraktet sin kone i land i Tananger, og var på vei hjem til Flatholmen da det blåste opp til uvær. Han hadde med seg to av sønnene sine i båten. Igjen på Flatholmen var fyrvokternes to døtre Bertine og Ester sammen med de yngste barna.

Jentene stod på fyret og så at faren og to av brødrene deres kullseilte på vei hjem til fyret. De rodde ut til forliset i høye bølger og klarte å redde den ene broren, mens faren og den andre broren forsvant i havet. Respekten for farens jobb satt dypt i familien. Samtidig som de to modige jentene satt i gang en redningsaksjon, klarte de også å holde fyret i drift. I 1992 ble de to søstrene, Bertine og Ester, hedret med en skulptur ved Tananger havn.

Foto av skulpturen Jentene på Flatholmen.
Skulpturen "Jentene på Flatholmen" ved Tananger havn. Foto: Sola kommune

Flatholmen Fyrs venner

Siden begynnelsen av 2000-tallet har ulike organisasjoner organisert publikumstilbud på Flatholmen. I 2023 inngikk Sola kommune leieavtale med Kystverket. Kommunen har leid fyret videre til Flatholmen Fyrs Venner. Venneforeningen holder fyret åpnet og tilgjengelig for allmenheten, men inntil videre vil det ikke være mulig å tilby overnatting. Dette håper venneforeningen etter hvert å kunne tilby. Øya og fyranlegget er tilgjengelig for turgåere, som oppfordres til å vise hensyn til fuglelivet.

Les mer om Flatholmen fyr (flatholmenfyr.no)

Les mer om jentene på Flatholmen (kystkultursamlingen.no)

Finn Flatholmen fyr i kart (Google maps)

Se flere bilder

No items found.

Sola som utgangspunkt

Innhold som kan inspirere deg til å besøke en region med et hav av muligheter