Tananger indre havn

Havnen var i sin et travelt handelssted og en base for losen. I dag er den en sjarmerende småbåt- og gjestehavn.

Tananger indre havn

Lange maritime tradisjoner

Tananger havn er kjent for sildefiske og salg- og eksport av hummer siden 1600-tallet. Aller mest er havnen kjent for de mange losene som i sin tid hadde base her og på øya Rott. Tananger indre havn og en av få naturlige havner på Jæren og bærer preg av lange maritime tradisjoner.

Kystkultursamlingen

Havnens hummerfiskehistorie er godt bevart i Kystkultursamlingen. Kystkultursamlingen er utstilt i Melingsjøhuset ved havna. Her finner du en av landets største samlinger av båter og gjenstander fra Tanangers kystkultur. Samlingen gir oss god innsikt i Tanangers historie og hvordan folk levde her før i tiden.

Fredelig og sjarmerende

I dag er Tanger havn en fredelig og sjarmerende småbåt- og gjestehavn med flotte uteområder. Her finner du mange perler hvor du kan sette deg ned og nyte utsikten mot havet. I sjøkanten ligger Hummeren hotell. Hotellet tilbyr komfortabel overnatting, et stort utvalg av lokaler, aktiviteter og deilig sjømat i et maritimt miljø.

Et steinkast unna Hummeren Hotell finner du den gamlelandhandelen. Det var her Solas eldste bedrift, D. Danielsen startet sin virksomhet i 1774. Innerst i havnen ligger Monsenhuset som er fra 1731, og et av de første husene i Tananger. Huset er oppkalt etter losoldermann Gabriel Monsen som drev gjestgiveri. I dag er huset i privat eie, og det er ikke mulig å besøke huset innvendig. 

Tanangerturen

Tananger indre havn utgangspunkt for den flotte Tanangerturen. Turen tar deg gjennom historiske steder, og på sti helt til sjøbadet på Myklebust.

Tananger sentrum er en kort spasertur fra havna og byr på en hyggelig handel. Her finner du to kjøpesentre og flere spisesteder.

Vil du vite mer?

Kystkultursamlingen (kystkultursamlingen.no)

Tanangerturen (ut.no)

Monsenhuset

Tananger sentrum

Sjøbadet på Myklebust

Øya Rott utenfor Tananger

Finn Tananger indre havn i kart (Google maps)

Foto av Tananger indre havn fra lufta.
Tananger indre havn. Foto: Elisabeth Tønnesen
Foto av en mann som sitter på en benk langs brygga i Tananger havn.
Langs brygga finnes flere sitteplasser hvor du kan nyte utsikten mot småbåtene og havet. Foto: Gry Isabel Sannes
Slik så Tananger indre havn ut i gamle dager. Foto: Sola kommune

Se flere bilder

No items found.

Sola som utgangspunkt

Innhold som kan inspirere deg til å besøke en region med et hav av muligheter