Sola ruinkyrkje

På en høyde med flott utsikt mot Solastranden og havet, finner du en gammel middelalderkirke fra 1100-tallet.

Sola ruinkyrkje ble bygget på 1100-tallet og var i bruk frem til 1842 da den begynte å forfalle. Kirker markerer en del av vikingehistorien på Sola og en tenker at kirken kan være bygget på stedet der vikingehøvdingen Erling Skjalgsson hadde sin gård. De to bautasteinene utenfor kirken marker områdets tilknytning til Erling Skjalgsson og hans frue Astrid Trygvesdotter.

Etter 1842 stod kirken som en ruin frem til den ble kjøpt av kunstmaleren Johan Bennetter i 1871. Han bygde om kirken til bosted og atelier og den ble brukt til dette frem til 1907. Deretter stod kirken igjen som en ruin. Store deler av kirken ble revet under andre verdenskrig. I 1980-årene ble det påbegynt restaureringsarbeid, et samarbeid mellom Riksantikvaren og Sola kommune, og dagens ruinkyrkje ble fullført i 1995. Siden den gang har kirken vært hyppig besøkt, og det arrangeres både konserter og andre sammenkomster. Ruinkyrkjen er også en av regionens mest populære kirker å gifte seg i.

Kirken har kapasitet til 68 personer, og det er parkeringsplass like ved. Ta gjerne kontakt ved spørsmål om omvisning, guiding eller leie.

Foto: Flemming Stene. Gry Isabel Sannes

Sola ruinkyrkje (solakulturhus.no)

Finn Sola ruinkyrkje i kart (Google Maps).

Foto av Sola ruinkyrkje i skumring.
No items found.

Flere muligheter